Kissan sterilointi/kastrointi
2022 toimintasuunnitelman mukaisesti olemme keränneet tähän tietoa kissan steriloinnista/kastroinnista.
Totta vai tarua:
Naaraskissaa ei voi steriloida ennen kuin se on saanut ensimmäisen kiiman tai yhdet pennut.
- Tarua. Kissan voi leikkuuttaa jo ennen sukukypsäksi tulemista ja pentujen saamisesta ei ole naaraalle terveydellistä hyötyä. Varhain steriloidulla naaraskissalla riski saada maitorauhaskasvaimia on olemattoman pieni, verrattuna leikkaamattomaan tai aikuisena leikattuun. (Koirakissaklinikka)
Uroskissa ei voi saada pentuja, joten sitä ei kannata leikkuuttaa.
Tarua. Kastroimaton uroskissa voi käyttäytyä epämiellyttävällä tavalla, esimerkiksi merkkailla paikkoja virtsalla, karkailla tai käyttäytyä aggressiivisesti. Leikattu uros kiintyy omistajaansa helpommin ja on miellyttävämpi lemmikki. (Oulun eläinklinikka)
Kissan luonne muuttuu leikkauksen jälkeen ja kissasta tulee laiska ja tylsä.
Tarua. Kissan perusolemus ei leikkauttamisen myötä muutu lainkaan. Kissan luonne voi toki tasaantua, kun hormonitoiminta ei aiheuta levottomuutta, äänekkyyttä tai aggressiivisuutta. Varsinkin uroskissoista tulee usein leikkisämpiä eivätkä ne enää merkkaile pissaamalla nurkkiin. (Incat ry)
Sterilointi ja kastrointi tuottaa kissalle tuskaa.
Tarua. Kastrointi ja sterilointi ovat molemmat helppoja operaatioita, jotka suoritetaan nukutuksessa, eivätkä aiheuta kissalle tuskaa. Leikkauksen aikana kissa saa kipulääkettä, ja kipulääkettä annetaan kotona tarpeen mukaan eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Esimerkiksi kohtutulehdukseen sairastuneen kissan leikkaamiseen liittyy suuremmat riskit. (Incat ry, Sympaatti Oy, Evidensia)
Leikkauttaminen on kallista.
Tarua. Leikkauttamisen hinta on pieni verrattuna siihen, mitä seurauksia leikkauttamatta jättämisellä on. Naaraan nisäkasvaimet, kohtutulehdus tai -syöpä eivät ole halpoja hoitaa. Lemmikin hankkiessaan on varauduttava siihen, että siitä tulee kuluja. Pentujen hoitaminen luovutusikäiseksi asti on paljon kalliimpaa kuin kissan leikkauttaminen. (Incat ry)
Kastroitu / steriloitu kissa elää yleensä pidempään kuin leikkaamaton.
- Totta. Jatkuvat kiimat ovat huomattava rasite kissan elimistölle. Myös pentujen hoito on kissaemolle raskasta. Leikatulla kissalla on myös huomattavasti pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös uroksilla kasvainriski pienenee leikkaamisen myötä. (Incat ry)
Poikakissan kastrointi:
Kollipentu kannattaa kastroida neljän kuukauden ikäisenä ennen sukukypsyyttä.
Leikkauksessa siltä poistetaan kivekset kahden pienen ihoviillon kautta. Toipuminen kastroinnista on nopeaa sekä kaulurin käyttö leikkauksen jälkeen on tapauskohtaista. Yleensä kauluria ei kastroinnin jälkeen tarvita.
Miksi kastroida kissa?
- Epätoivottujen käytösmuutosten ehkäisy mm. merkkailu, karkailu, muoruaminen sekä aggressio muita kissoja kohtaan.
- Ulkoilevat leikkaamattomat kollikissat kulkevat laajemmalla alueella kuin leikatut. Leikkaamattomat kollit myös usein tappelevat ja saavat sen aikana vammoja sekä voivat levittää epätoivottuja sairauksia kuten (FIV,FeLV)
- Kastrointi vähentää myös merkkailua sekä väkevä virtsan ominaistuoksu laimenee.
- Kastrointi myös vähentää kollikissalle aiheutuvaa stressiä huomattavasti sillä se ei koe tarvetta merkkailuun ja dominointiin.
Tyttökissan sterilisaatio:
Naaraskissa olisi hyvä sterilisoida noin nelikuisena, sillä se voi tulla tiineeksi jo ensimmäisestä kiimastaan 3-4 kuukauden ikäisenä. Ensimmäisen kiiman jälkeen kiima-aika toistuu tavallisesti valoisana vuodenaikana 2-3 viikon välein.
Sterilisaatiossa naaraskissalta poistetaan munasarjat. Leikkauksen jälkeen kissalla on hyvä pitää kauluria tai haavapukua muutaman päivän ajan, että haavaa pääsee parantumaan. Nuorella iällä tehty sterilisaatio ennaltaehkäisee myös maitorauhaskasvaimien syntyä.
Miksi steriloida kissa?
- Kiima-aikaan usein kissa merkkailee virtsalla, mouruaa ja pyrkii ulos. Käytös johtuu hormoneista, jolloin se on mahdollista estää sterilisaatiolla.
- Kiima-aika on stressaavaa niin kissalle kuin omistajallekkin.
- Sterilisaatio laskee nisäkasvainten sekä kohdun ja munasarjojen sairauksien kuten kohtutulehduksen riskiä.
- Ennaltaehkäisee ei toivottujen -pentueiden syntymistä. Leikkaamaton kissa voi saada 3 pentuetta vuodessa. Tällä hetkellä kodittomia kissoja (pentuja ja aikuisia) on enemmän kuin niille hyviä koteja.
Leikkauttamalla teet palveluksen kissallesi!
Leikkauksiin sisältyy hyvin pieni komplikaatioiden riski, kun taas positiiviset vaikutukset kissan elämään ja terveyteen ovat huomattavasti riskejä suuremmat.
Lähteet
Evidensia
https://evidensia.fi/palvelut/kissan-sterilisaatio/
Incat Suomi ry
https://incat.fi/kissatietoa/terveys/6-syyta-leikkauttaa-kissa/
Koira-Kissaklinikka Oy
https://koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/usein-kysyttya-kissoista
Oulun Eläinklinikka
https://www.ouluek.fi/sairaudet-ja-hoito-ohjeet/hoito-ohjeet/uroskissan-kastraatio/
Sympaatti Oy
https://www.kissanleikkaus.fi/
Omaeläinklinikka
https://omaelainklinikka.fi/kissan-sterilaatio-ja-kastraatio/
SEY
https://omaelainklinikka.fi/kissan-sterilaatio-ja-kastraatio/<br>